Derra frá Rósgarður

islanninhevonen
tamma, hopeanmusta päist., 127 cm
s. 10.07.2014, 4-vuotta 10.01.2015
askellajiratsastus 4-käyntinen

Kasvattaja: Rósgarður
Omistaja: rebely (VRL-09009)
VH-tunnus: VH15-030-0158

- Derran nimi tarkoittaa ylpeyttä
- 30.01.2017 EO-sert, tuom. aksu

Jos kestää jatkuvaa häsläämistä ja syliin tunkemista, Derra on varsin mukava hevonen. Kärsivällisyyttä sillä ei ainakaan liikaa ole ja hoitaja saakin olla nopea toimija tai osaava viihdyttäjä. Hoitaminen kuitenkin sujuu, vaikka paidanhelman imeskely on hupaisaa Derran mielestä. Kaviot saattavat nousta hiukan liiankin helposti, joten ei kannata kumartua liian lähelle. Avoimesta karsinan ovesta se ei livahda, koska tamman päähän on pinttynyt että kaviot luvatta käytävän puolella on ehdoton ei-ei. Sama sääntö pätee taluttaessa. Taluttaja pysyy hevosen kaulan kohdalla, vaikka Derra saattaakin ottaa sivuaskelia ja käännellä päätään sinne tänne. Irti päästessään se on kuitenkin kiinniottajan painajainen, sillä se on liian fiksu tullakseen herkkujen luokse.

Ratsautuessa kannattaa joko olla nopea tai nurkassa, sillä Derralla ei riitä kärsivällisyyttä pysyä paikallaan. Tämän kanssa yritetään työskennellä, vaikkakin epämääräisin tuloksin. Töihin jaksetaan keskittyä vähän kerrallaan ja kentän kulmissa seikkailee keltaisia tappajakeijuja ja hurjia hammastikkutiikereitä. Hillittömiä koikkaloikkasia Derra ei kuitenkaan tee, mutta sen hätähousukohtaukset ovat usein hupaisia katsoa kentän reunalta. Esteiden hyppäämistä Derra rakastaa, vaikkei sen tekniikka olekaan erityisen hyvä. Kolmen hyvän askellajin lisäksi Derra on oikea tölttimasiina. Kun siltä pyytää ravia, saa usein ensin töltin.

Luonteen © Kasvattaja Kioja

Sukutaulu & -selvitys

i. Óskasteinn frá Vallanes
129 cm
ii. Óskar frá Morgunvík
133 cm
ie. Dembla frá Vallanes
127 cm
e. Dekkja frá Végeirrin
123 cm
YLA3
ei. Brimi frá Reykjavik
137 cm
ee. Hekla frá Végeirrin
140 cm

Jälkeläiset

01.03.2016 isl-o Nóri frá Rósgarður

Valmennukset & päiväkirjamerkinnät

"Olin luvannut Kiojalle, että tulisin tänään hoitamaan yhden hänen islanninhevosistaan. Paikan päällä sain kuulla, että liikuttaisin tänään Derra-nimisen nuoren tamman. Onneksi hopeanmusta tammaneiti seisoi jo karsinassaan, joten pääsin välittömästi aloittamaan sen harjailun. Derrasta huomasi heti että se oli vähän sählä, joka ei tykkää seisoskelusta. Aluksi se haisteli minua ihmeissään, että kuka kumma sitä tänään tuli hoitamaan, mutta kun en välittänyt sen ihmettelyistä, niin pian en kiinnostanut tammaa enää ollenkaan. Välillä harjatessani Derra meinasi lähteä pyörimään, koska en ollut sitonut sitä kiinni, mutta kun aina huomautin asiasta nopeasti, niin onnistuin saamaan sen pysymään aloillaan suorittaessani hoitoja mahdollisimman nopeasti, mutta huolellisesti.

Sitten talutin tamman ulos kentälle, jossa kiristin vielä satulavyötä ja mittasin jalustinhihnat minulle sopiviksi. Sen jälkeen kapusin pienen islantilaisen selkään reippaasti jakkaran päältä. Tamma oli heti lähdössä kävelemään eteenpäin, mutta pysäytin sen välittömästi. Se sai liikkua vasta luvallani. Aluksi annoin sen kävellä hyvin kauan pitkin ohjin, jonka jälkeen annoin sen myös ravata rennommin pidemmällä ohjalla. Vasta ravipätkän jälkeen otin lyhyemmät ohjat ja aloitin työstämään hevosta käynnissä. Tein siksak-kuviota ja yritin saada Derran vastaamaan mahdollisimman hyvin istuntaani. Halusin myös, että hevonen pysyi rungostaan koko ajan suorana, joten sain olla tarkka omankin istuntani kanssa. Ravissa tein paljon kaikenlaisia helppoja teitä pitäen saman ajatuksen kuin käyntityöskentelyssä. Derran piti liikkua rehellisesti koko rungostaan läpi ja lopulta tamma liikkuikin rentona eteen. En pyytänyt siltä kunnon muotoa, vaan annoin sen liikkua koko ajan aavistuksen pidemmällä kaulalla. Ravin jälkeen otin myös muutamat pätkät laukkaa, mutta tänään en ajatellutkaan tekeväni mitään ihmeitä. Loppuverryttelyn jälkeen vein tamman takaisin karsinaansa ja hoidin sen varusteet takaisin puhtaina omille paikoilleen. Sen jälkeen harjasin jo selvästi rennomman nuorukaisen huolellisesti läpi ja tarkastin sen jalatkin nopeasti. Hevosen ollessa kunnossa, kävin sanomassa vielä hyvästit omistajalle." - Scarlett (23.11.2015)

"Avattuani hevosauton lastaussillan Derran tumma turpa työntyi karsinanoven yli. Sieraimet suurina se haisteli uusia tuoksuja ja sitten se hirnahti korvia vihlovan kovaa. Koputin oveen ja turpa katosi raosta. Tallipihassa pyöri hevosia ja ratsastajia, joita Derra tuijotti hyvin kiinnostuneina sillä välin kun tarkastin sen kuljetuksen jäljiltä ja kaivoin auton takaosasta tarvittavat varusteet. Satula sai jäädä telineeseen, mutta suitset lähtivät kuolainten vaihdon jälkeen mukaan. Pian istuin Derran leveässä selässä astetta paksummissa ratsastushousuissa ja tikkitakissa. Vanha heijastinliivi mahtui vielä takin päälle, vaikka sen tarrat olivatkin niin täynnä roskaa ettei liiviä saanut kiinni. Hetken odottelun jälkeen maastolenkin vetäjä kiersi kyselemässä vieraiden hevosista, jonka jälkeen hän järjesti meistä jonon.

Derra liikkui hyvin pirteästi viileässä säässä ja olisi mielellään ihan edeltä menevän hännässä kiinni, joten sitä sai jarrutella silloin tällöin. Ravatessakin se innostui ja sain istua vastaan ihan kunnolla. Vaan laukkaapa ei ehditty pitkälle kun jonkun hevonen säikähti peuraa ja Derra päätti aloittaa siitä hepulin. Kun muut hevoset seisoivat odottamassa, tamma liikkui levottomasti, puri kuolainta ja hyppi pikkuisen takajaloilleen. Matkan jatkuessa ei levottomuus meinannut laantua, vaan vasta reippaan laukkapätkän Derra antoi myöten ja rentoutui taas. Aina kun tamma sai tilaa, se kiihdytti vauhtiaan ja laukassa sen paksu harja huitoi minua naamaan. Tunti sujahti ohi hurjan nopeasti metsässä reippaillessa ja Derralla olisi ollut lopuksi vielä energiaa mennä toinen samanmoinen reippaalla tahdilla.
Derran ruokaillessa hevosautossa minä painuin muiden ratsastajien kanssa Sinten tarjoamalle aamupalalle. Ennen kuin lähdimme kotimatkalle, kävin heittämässä Derran ruokakuppiin vielä kolmeen palaan katkotun porkkanan. - Kioja, Metsälammen maastoretki (14.11.2015)

Kilpailut

ARJ sijoituksia 2 kpl, joista voittoja 1 kpl

Päivämäärä Kutsu Laji Luokka Sijoitus
25.01.2017 kutsu ARJ Töltti T.1 01/17
05.02.2017 kutsu ARJ 4-käynti V.1 02/11
Tämä on virtuaalihevonen | This is a sim-game horse | Kuvat © Kasvattaja